Primaria Peretu


Go to content

Istoria

Comuna Peretu


Istoria comunei Peretu!Odata cu unificarea triburilor geto-dace sub conducerea marelui rege Burebista (30-44 i.e.n.), aceste meleaguri au facut parte din statul sau chiar de la început, mai ales, daca admitem faptul ca centrul politic initial al acestuia a fost la cetatea Popesti (comuna Mihailesti, jud. Ilfov) de pe Arges. Pe baza descoperirilor arheologice, dar si a unor informatii scrise (Ptolemeu) se poate emite ipoteza ca localitatea geto-daca ce a existat aici se numea Pirum, care este probabil forma prescurtata a numelui (Statio) Ad Pirum. Pe timpul Daciei romane se gasea asezarea Pinum, pe malul râului Vedea exact unde se afla astazi localitatea Peretu. În sec. XVI asezarea se numea Depusa, si datorita numelui sau de origini latine se deduce ca exista de mai multe secole cu aceasta denumire. Satul Depusa format la început din oameni liberi a ajuns la sfârsitul secolului XVI-lea, prin cumparare, în posesia lui Mihai Viteazul, devenind sat domnesc, iar locuitorii sai au fost transformati în tarani serbi (rumâni). Dupa moartea acestuia, pe timpul lui Radu Mihnea locuitorii satului Depusa (azi Peretu) se rascumpara de rumânie si devin iarasi megiesi.

Între anii 1816 - 1864 se face stramutarea satului din deal în vale de catre stapânul mosiei, Costache Belu, pe baza Regulamentului Organic din 1831.

Razboi

Participanti

Morti

Raniti

Monumente

1877 Razboiul Ruso-Turc

11

4

7

n/a

1916 - 1918 Primul Razboi Mondial

peste 500

183

n/a

1930 - monument în parcul din centru

Al Doilea Razboi Mondial

peste 700

260

n/a

2 tabele cu numele lor în Biserica Sf.Nicolae ?i Biserica Sf.Gheorghe ?i un mic monument la Biserica Sf. Mihail ?i Gavril de lânga halta C.F.R.

Home Page | Comuna Peretu | Primaria | Consiliul Local | Informatii Utile | Contact | Site Map


Back to content | Back to main menu